skip to Main Content

Calçots arrebossats

Xat de Benaiges és coetani d’Antoni Gaudí i gairebé ningú ho sap. De fet, són pocs els que relacionen el nom d’aquest camperol de la segona meitat del segle XIX amb una de les creacions culinàries més arrelades a casa nostra. No és el nostre afany comparar l’”obra” d’en Xat de Benaiges amb les creacions arquitectòniques del gran Antoni Gaudí, un dels genis més rellevants que mai ha donat Catalunya al món. Mestre del modernisme català i una de les ments més brillants de l’edat contemporània, Gaudí va deixar per a la posteritat la Sagrada Família, el Park Güell o la Casa Batlló. Són alguns dels llocs més admirats de la capital catalana, reconeguts arreu.

Evidentment a un altre nivell, però en l’àmbit gastronòmic també és reconegut fora de les nostres fronteres un dels plats més característics que a Catalunya gaudim, especialment, durant aquesta època primaveral. Segurament molts de vosaltres ja heu fet, a aquestes altures de l’any, alguna calçotada amb amics o familiars.

Gaudí i Xat de Benaiges, cadascú amb els seus instruments, van ser creadors. La diferència és que el primer va utilitzar tot el seu enginy mentre que el segon, no ens enganyarem pas, va comptar amb una bona dosi de sort. El cas és que aquest pagès de Valls va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir, per atzar, un plat que a la primeria del segle XX ja s’havia convertit en habitual a les llars del sud de Catalunya.

Amb els anys, els calçots s’han convertit en un clàssic. Al Racó del Navegant els servim arrebossats i amb una deliciosa salsa salvitxada. Us estan esperant!!

Back To Top